Moreau CHABLIS GRAND CRU LES CLOS 2019 Zobrazit větší

Moreau CHABLIS GRAND CRU LES CLOS 2019

Nový produkt

100% Chardonnay
alk. 13%
vinařství: Jean Moreau
oblast: Chablis
barva: bílé
zbytkový cukr: suché

Download the technical sheet

Více informací

2 130 Kč s DPH

Parametry

Barva Bílé
Země původu Francie

Více informací

Historie a skutečný původ vín z Chablis sahá až do římských dob. Jeho jméno údajně pochází z pochází z latinského výrazu "caplum", což znamená "brod". Vinnou révu zde vysázel již ve 3tím století císař Probus, který dokázal protékající řeku Serein využít i k dopravě vína ze Chablis do Paříže a Auxere, odkud byla dodávána i do zahraničí, zejména do Flander a Anglie.

Apelace se nachází na severu Burgundska, v departementu Yonne a těší se výjimečné geologické poloze podél řeky Serein na obou březích. Půda v Chablis pochází z období Jury (před 150 miliony let) kdy celou oblast pokrývalo moře a dodnes se na vinicích dají nalézt artefakty v podobě lastur a ústřic.

Na trati Les Clos byly s velkou pravděpodobností vysázeny jedny z úplně prvních vinic v Chablis byly protože zde můžeme najít stopy po vinné révě pěstované před rokem 1267.

Tato jediná vinice o rozloze 24,75 ha je největší ze sedmi prestižních Grands Crus a je také nejrovnoměrnější s pravidelným 200metrovým jihozápadním svahem.

Víno má světle zlatou barva a velmi intenzivní vůni, ve které převládají tony citrusů, akátového medu, pistácií a lehce opečeného nugátu. Chuť je již u takto mladého vína velmi výrazně minerální a dlouhá. Po dekantaci se začíná projevovat i silná ovocná složka chutí plná nádherně zralých citrusových plodů.

Snoubení s vínem a jídlem

Vynikající k mořským plodům a rybám, jako je losos nebo kambala. Hodí se také k bílým masům ve smetanové omáčce nebo jednoduše samotné jako aperitiv. Po pěti letech se bude skvěle snoubit s vyzrálými sýry nebo pikantním lososem.

Příslušenství

30 dalších produktů ve stejné kategorii:

Follow us on Facebook